неділю, 21 березня 2021 р.

 

Панове вершники Пегасові,

Я вас вітаю з святом нині!..

Патара Бачія

Це про них, про Поетів сьогодні… У далекому листопаді 1999 року Міжнародна Організація Об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури – ЮНЕСКО засновує День поезії, який припадатиме на 21 березня. І вперше його відсвяткують 2000 року… як гадаєте, де?... звичайно ж, у Парижі, одному з найромантичніших міст на Землі.

Сьогодні варто почитати вірші. Де і коли був написаний перший із них – невідомо. Можливо, то була молитва, первісне заклинання чи гімн природі? А, можливо, це було перше зізнання в коханні? Вважається, що найперші вірші були написані задовго до нашої ери, понад 4 тисячі років тому. Уявляєте?

Серед усіх винаходів людства Поезія – один із найгеніальніших. Поезія – це музика душі. Вона входить в наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожен знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле.

«Поезія. Таке  коротке  і таке змістовне слово! Вона і втішить, і пригорне, і приголубить. Часто спогади ніжним серпанком оповивають душу, та на серці тихий сум  за втраченим. Вночі думається краще, коли навколо тиша.  Часто згадується   рідне село, де все було наймиліше. Думки бродять рідними місцями. Мої  вірші є своєрідним поетичним щоденником. Усі свої болі, все, що почула, побачила, виливаю на папері. З поезією стає легше на душі».  Це сказала геніальна, красива, мудра, мужня і надзвичайно талановита жінка – «Маруся Чурай» української поезії – Ліна Василівна Костенко.  19 березня Ліна Василівна відсвяткувала свій день народження. Сьогодні, у Всесвітній День Поезії, щиро вітаємо нашу неймовірну Ліну Василівну Костенко! Безмежно дякуємо за вірші, за те, що все своє життя «… людиною, річкою, садом … тільки у слові жила». Тільки дві книги  поезії Ліни Василівни має відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів МБ для дітей та юнацтва, але ЯКІ! «Маруся Чурай» - цей прекрасний роман у віршах, який читаєш серцем, не стримуючи сліз, та книжку віршів «Триста поезій».                                      

                                                                                                


Тут є слова, що, мабуть, написані серцем: «Поезія потрібна дивакам. Поети не потрібні вже нікому». В цей день, який присвячений Поезії, дякуємо за кожне слово Вам, Ліно Василівно! Вам, Василь Симоненко та Василь Стус, Леся Українка та Тарас Григорович Шевченко. Вам, Іван Петрович Котляревський… Усім  ВАМ, без кого б не було української поезії. З 2004 року Україна долучилася до святкування Всесвітнього Дня поезії.  І нам є чим і ким пишатися, одних тільки народних пісень записано в Україні понад 500 тисяч!

І сьогодні хочеться згадати інші слова Ліни Василівни Костенко : «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»…  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...