пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Хімічна вітальня


    Слідами елементів
ЇЇ Величність Хімія. Саме вона була сьогодні справжньою Господинею у читальній залі старшого відділу. Тут дізнавалися про те, що у елементі Радон схована назва річки Дон, Алюміній є найпоширенішим елементом на Землі, у елементі Цирконій заховані «Коні»… Це у нас так проходив День інформації і була відкрита «Хімічна вітальня: Слідами елементів». А вся справа в тім, що 2019 рік проголошено Генеральною асамблеєю ООН Міжнародним роком Періодичної таблиці хімічних елементів у зв’язку зі 150-річчям з дня створення цієї таблиці Дмитром Івановичем Мендєлєєвим. З цієї нагоди, у читальній залі старшого відділу відкрита для пізнання та вивчення книжкова виставка: «Хімічні елементи: «цеглинки» чи «будівельні матеріали»?
Тут багато цікавого і про географію хімічних елементів, і про тих, хто є «співавтором» геніального відкриття, і про «хімпром» у нашій їжі, і про «прикмети» хімічних елементів, і найдивовижніше про метали… Хімія – всеосяжна. Тут, в бібліотеці, діти мали нагоду побачити найбільші та найдивовижніші періодичні системи, які є у світі (на території Університету Мурсії в Іспанії вона розташована на площі в 150 квадратних метрів!) А ще їх пригостили «хімічним коктейлем», інгредієнтами якого стала подорож по таблиці та гостини у певних її «будиночках».
Хімія протягом усієї історії людства була загадковим предметом. Ця її особливість спонукала письменників і поетів описувати у своїх творах образи, навіяні роздумами про порівняння, емоційні явища, процеси. Усе це робило художні твори яскравішими, образними, колоритними. Тож, ми пошукали у літературі твори, де «гостювала» хімія. Згадали вірші Єсеніна та Пушкіна, «погортали» «Енеїду» Котляревського, почитали казку Одоєвського «Мороз Иванович», подивилися відео, де від болотного метану загинула Ліза Бричкіна, де аббат Фаріа примудрився виготовляти у тюремній камері сірники, та відтворену загибель «Титаніка», бо і тут виною також стала  сірка. А ще ми розгадали таємницю намиста Клеопатри…                                                                                 Нескінченні дива хімічних речовин у природі… Вони роблять життя на планеті різноманітним і прекрасним. Про них можна дізнатися, якщо уважно дивитися навколо. А тому завершили ми зустріч  у нашій «хімічній вітальні» словами Дмитра Мендєлєєва: «Жити – це значить пізнавати».  У сьогоднішніх відвідувачів бібліотеки - восьмикласників гімназії,  велика дорога попереду до нових знань, відкриттів та перемог.


Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...