четвер, 12 листопада 2020 р.

 

BOOK - лоція: про толерантність у світі та літературі

16 листопада  1995 року на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО було одностайно прийнято Декларацію принципів толерантності. За пропозицією ООН, з 1996 р. щорічно у всьому світі цього дня відзначають Міжнародний день толерантності. У перекладі з латинської «tolerance» означає «терпіння».

А це значить, що толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей - це мистецтво жити разом. 

Для цього необхідно:

  • бути готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні;
  • навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається;
  • цінувати в кожній людині особистість і поважати її думки, почуття, переконання незалежно від того, чи збігаються вони з нашими;
  • зберігати «власне обличчя», знайти себе і за будь-яких обставин залишатися собою.

 Багато творів класичної та сучасної дитячої літератури піднімають проблеми толерантності, взаєморозуміння та поваги. Література нескінченно багата на приклади людських чеснот.

 Зокрема, тема толерантності в художній літературі висвітлена в таких творах, як   "Маленький Принц"  Антуана де-Сент Єкзюпері («Ми відповідаємо за тих, кого приручили);                                                                                                         “Малюк і Карлсон” А.Ліндгрен К чему Карлсону богатство? Ему ведь надо только, «чтобы было весело и забавно» и чтобы «каждый имел право быть Карлсоном», то есть самим собой»);                                             “Мауглі” Р.Кіплінга Ми з тобою однієї крові – і я, і ти…);                          “Король Матіуш І” Я.Корчака (читати і дітям, і дорослим! – Дорослий світ такий підступний, виявляється. І як залишитися у цьому світі чесним та добрим?);                                                                                                              “Хатина дядька Тома” Г.Бічер-Стоу Думайте про свою волю щоразу, як бачите хатину дядька Тома, і, згадуючи його, завжди будьте чесні, вірні й людяні, як він!»);                                                                                             «Айвенго» В.Скотта (книжка, якій виповнилося 200 років: «Той, хто легковажить своїм благом, рідко відрізняється турботою про інших…»);               “Поліанна” Е.Портер Отже просто радіти – це не ре-зуль-та-тив-но? Як жаль!... Хотіла б я вичистити куточки її душі…»);                               “Русалонька із 7-В” М.Павленко Чому їй має боліти горе, яке впало на голови людей багато років тому?»);                                                                             в казках В.Сухомлинського та майже у всіх чарівних казках (ви ж погодитеся, що у мачухи та сестер Попелюшки годі шукати толерантність?)

Станіслав Єжи Лєц говорив: «Яке призначення людини? Бути нею!» А Григорій Сковорода сказав таке: «Любов виникає з любові, коли хочу, щоб мене любили, я сам першим люблю».  Отже, останнє слово за толерантністю, що покликана забезпечити мир.

До Вашої уваги тест: «Чи толерантна Ви людина?» Дайте ствердну або заперечну відповідь на такі запитання: 1. Чи можете Ви терпляче пояснити щось не зовсім тямущій людині, аж доки вона не зрозуміє?  2. Чи вмієте Ви протистояти невпевненості в собі та сумнівам, що підстерігають Вас на шляху до толерантності? 3. Чи можете терпляче долати труднощі? 4. Чи можете завжди спокійно відреагувати на критику на Вашу адресу? 5. Чи може урватися Ваш терпець, коли довго чогось чекаєте? 6. Чи завжди Ви готові вислухати іншу людину? 7. Чи готові Ви прийти на допомогу будь-якій незнайомій людині, якщо маєте таку можливість? Якщо у Ваших відповідях більше чотирьох «ні» (тобто заперечних відповідей), то Вам варто попрацювати над формуванням толерантного ставлення до інших людей.

І, на останок…  


                                                                                      

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...