вівторок, 17 листопада 2020 р.

МАРК ТВЕН – ВЕЛИКИЙ УЛЮБЛЕНЕЦЬ ДІТЕЙ

 Марк Твен – справжнє імя Семюель Ленгхорн Клеменс – видатний американський письменник. Протягом усього свого життя він ніс людям велику віру в перемогу гуманістичних ідеалів над силами зла.

   Поява на світ Семюеля Клеменса та смерть Марка Твена оповиті містично-космічною загадкою.  Народився письменник в 1835 році, в той день, коли поруч із землею пролітала комета Галлея і помер в  1910 році в день її наступної появи близько земної орбіти. Письменник сам передбачив свою смерть ще в 1909 році: «Я прийшов у цей світ разом з кометою Галлея, і в наступному році покину його разом з нею. 20 квітня 1910 році комета повертається, і вже наступного дня Марк Твен помирає.

   Марк Твен працював на пароплаві на річці Міссісіпі, потім служив солдатом, золотошукачем, згодом працював репортером і зрештою став письменником. В особистому житті йому часто доводилося страждати. Його дружина, яку письменник безмірно кохав, та троє із чотирьох дітей помирають ще за життя Марка Твена.

    Твори американського письменника Марка Твена полюбляють дорослі і діти. Стільки світла, доброго гумору, дотепних жартів є на кожній сторінці книг письменника. Марк Твен – великий улюбленець дітей. Том Сойєр і Гекльберрі Фінн, зійшовши зі сторінок творів продовжують жити поруч із своїми однолітками. Книгами про цих літературних героїв зачитуються діти, а образи веселих друзів захоплюють і дорослих, повертаючи їх у країну дитинства.

   «Пригоди Тома Сойєра» - книга, яка увійшла до скарбниці світової літератури. Більшу частину пригод Тома Сойєра автор пережив сам у віці свого героя. Основою повісті стали реальні події, що відбулися з письменником у роки його дитинства. У творі йде мова про хлопців, яких пригнічує школа та церква, але все ж їм вдається жити вільним і щасливим життям. У характері Тома ми бачимо як позитивне так і негативне, але позитивне переважає. Звичайно Том – безтурботний, неслухняний хлопчик, але він добрий, благородний друг, сміливий і мужній, правдивий і чесний. А бешкетує тому, що він невиправний мрійник, любить вигадувати різні пригоди, щоб життя було веселішим і цікавішим.

  «Гімном дитинства, перекладеним прозою» назвав письменник свою повість. Протягом усього свого життя Марк Твен цікавився середньовічним минулим Європи. Цій темі він присвятив три книжки : «Принц і злидар» - казку – притчу, де йдеться про згубний вплив багатства на людську особистість, «Жанна д’Арк»  – оповідь про героїчну боротьбу юної француженки за свободу й щастя рідного народу, і третя книжка – сатиричний роман «Янкі при дворі короля Артура».



   Відомий письменник Ернест Хемінгуей вважав, що «вся сучасна американська література вийшла з однієї книги Марка Твена, яка називається «Пригоди Гекльберрі Фінна … Нічого рівного їй не було створено з того часу.»


Усі книги, крім, на жаль, «Жанна Д’Арк» , є в наявності на абонементі старшого відділу міської бібліотеки для дітей і до цього часу читаються, викликаючи цікавість та захоплення наших читачів.

    Протягом усього життя Марк Твен зумів зберегти чесність, принциповість, любов до людей, незалежно від кольору їхньої шкіри. А книга «Пригоди Тома Сойєра» зробила автора не тільки відомим американським письменником, але й назавжди внесла його імя в історію світової літератури. Його стали називати другою памяткою Америки після Ніагарського водоспаду.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...