пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

 

Україна – територія гідності та свободи

Щороку, восени з 21 листопада по 9 грудня проводиться міжнародний День гідності. У нас, в Україні 21 листопада відзначається День Гідності  та Свободи, який  встановлений  указом Президента України Петра Порошенко від 3 листопада 2014 року  на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої (2004р.) та Революції гідності (2013-2014р.р.) День Гідності та Свободи – це вшанування тих подій в історії України, які змінили життя багатьох українців, їх бачення світу, своєї держави та себе особисто.  У світі немає більш волелюбного народу, як український, якому довелося не одне століття виборювати своє право жити у вільній та незалежній державі. Виборювати це право вийшли і тисячі людей, які стали учасниками подій на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення свободи.   Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти, які були на Майданах міст і містечок нашої країни. За цю боротьбу вже заплачено страшну ціну: своє життя віддали тисячі найкращих.   Вони своєю жертовністю довели, що наш народ є господарем на своїй землі, вони – Герої нашого часу. Про них – Героїв і про події 7-річної давнини говорили у старшому відділі МБ для дітей 18 та 20 листопада. Учні 7-В та 8-А класів долучилися до «манускрипту памяті» «Україна – територія гідності та свободи». Разом вивчали ми значення цих двох слів – «гідність» та «свобода», разом дивилися на сяючий Майдан разом із «Океан Ельзи» та на Майдан палаючий;  згадали перші жертви, які були на той кривавий День Соборності 22 січня 2014 року: Михайло Жизневський – білорус, Сергій Нігоян – вірменин, Юрій Вербицький – українець. Лунали у залі слова Шевченка із поеми «Кавказ», які читав на Майдані Сергій Нігоян. Згадали ми і наймолодших, які загинули у лютому і яким навіки 19-ть – Романа Гурика та Устима Голоднюка. Оті слова «рабів до раю не пускають» - це його, Устима останній запис у соцмережах, і це він кричав «небо падає», попереджаючи усіх про небезпеку. 


                        «Гідність – це маленькі подвиги щодня» - сказав Микола Кулеба. Дякуємо усім тим, хто показує нам приклади гідності щодня, тим, хто йшов  з дерев’яними щитами проти куль і  хто сьогодні тримає над нами небо.



Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...