вівторок, 13 березня 2018 р.

Бібліографічний огляди літератури:


Сучасні письменники – дітям

До уваги читачів міської бібліотеки для дітей!!!
Підлітковий вік здебільшого виявляється складним періодом для дітей. Швидкі зміни, що відбуваються з тілом і душею, нові виклики, необхідність самовизначення, часто нерозуміння батьків. Книжка, що вчасно потрапить до рук, може дуже полегшити життя і дітям, і батькам. А хорошу підліткову прозу ще треба пошукати.
Книжок багато, але як обрати?
Відділ обслуговування учнів 5-9 класів підготував бібліографічний огляд новинок сучасної  підліткової прози.


Йорґен+Анна=любов, Віґдіс Йорт
Головна героїня роману Віґдіс Йорт «Йорґен+Анна=любов», Анна Люнде, доволі смілива четвертокласниця, яка дуже рішуче налаштована завоювати своє перше кохання й подолати суперниць та інші перешкоди на шляху до свого невеличкого щастя – мовчазного новачка Йорґена Рюґе. І в Анни є неабиякі шанси на перемогу, адже вона для цього вона вигадала справжній план! Крім того, в Анни є легендарна кумирка, Гельґа-Розбійниця, яка надихає дівчину діяти рішуче. Отож Анна сиднем не сидить і не чекає, поки Йорґен зверне на неї увагу першим покохає, а вигадує різноманітні авантюри, щоби він її покохав так само «по-справжньому, як ото буває в дорослих або в телевізорі».
Абсолютно нецілована, Ніна Елізабет Ґрьонтведт
«Абсолютна нецілована» — це написана у формі щоденника книжка норвезької письменниці Ніни Елізабет Ґрьонтведт, в якій вже знайома українським читачам але трохи доросліша Уда Андреа Стоккгейм щиро розповідає найпотаємніші секрети про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестру Ерле, батьків, друзів, школу і (ура!) свої перші закоханості й поцілунки.
Диваки і зануди, Ульф Старк
У сюжеті повісті «Диваки і зануди» кохання не відіграє головної ролі – як завжди, Ульф Старк розповідає про своїх героїв усе й не зациклюється на чомусь одному. Проте саме перше кохання з поцілунками (і не тільки) стає особливою нагородою для дванадцятирічної Симони, якій протягом одного тижня доводиться пройти ціле море випробувань: знайти нових друзів, знайти пса, якого загубили при переїзді, стати заручницею ситуації й випадково “перетворитися” на хлопця, побитися з однокласником, завести нових друзів, знову стати заручницею ситуації і, нарешті, повернути справжню себе.
“Не такий”, Сергій Гридін
Книга, що вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.
“Новенька та інші історії”, Оксана Сайко
13-річним героям оповідань цієї книжки доводиться – може, вперше в житті й часто в драматичних ситуаціях – зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді – бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві – осудом чи співчуттям?..
“Дівчата з 13-ї вулиці”, Малгожата Гутовська-Адамчик
Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних. Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося – однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні. Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися…


Деякі наші читачі вже встигли познайомитися з повним списком рекомендованої літератури і обрали собі для душі потрібно книжку.
Приходьте і ви!!!
У нас знайдеться щось цікавеньке для кожного !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...