четвер, 1 квітня 2021 р.

Крилаті вісники весни

Пташині цікавинки

1 квітня – Міжнародний день птахів. В Україні святкується з 1923 року і є вже традиційним. Щорічно вибирається із усього пташиного сімейства птах, який стає «птахом року».  Символ 2021 року  - синиця чубата.

На XII  конференції  Міжнародної організації захисту птахів, яка відбулася в 1960 році в Токіо, було прийнято і затверджено таке поняття, як «національний птах». Але перший національний птах зявився ще у 1782 році: це був білоголовий орлан – символ США.

Другий національний птах зявився у 1940 році в азіатській країні Мянма. Мешканці колишньої Бірми обрали своїм символом павича.

Третім національним птахом у світі став фазан – символ Японії.

Цікаво знати, що…                Національним птахом ГАЙАНИ є маленька, завбільшки з курча, пташка з тоненькою шийкою. Це – гоацин.  Мешкає у тропічних лісах басейну Амазонки. На відміну від своїх крилатих родичів, має, крім двох звичайних ніг, ще й додаткові, які правлять йому за руки. Ними він тримається за гілля дерев. Птах погано літає і повільно ходить по землі. Захисною зброєю від хижаків є дуже стійкий та неприємний запах. Співати, як звичайні птахи, також не вміє. Гоацин квакає, як жаба.

Птах із легенди… Синій птах. Вчені називають його досить прозаїчно: «кавказький тетерук». Мешкає він у горах Кавказу і Середньої Азії. Цей таємничий красень має півметра у довжину, спів нагадує ніжні звуки флейти. Піря у затінку  - оксамитово-чорне, на сонці – переливається від небесно-синього до бузкового. Місцеві жителі вважають, що на того, хто бачив і чув птаха, чекає щастя…

У лісах Центральної і Південної Америки мешкає рідкісний водяний птах  - пікапаре. Це – крилатий «кенгуру», бо своїх пташенят носить у спеціальних «кишенях» під крилами. Тільки робить це не самка, а самець!

Колібрі – єдиний птах, який може нерухомо висіти в повітрі і навіть літати задом на перед. Живе у Південній Америці, важить всього 20 грамів.

Вони наповнюють сади і ліси своїм веселим гомоном, в’ють гнізда і виводять пташенят. Вони літають і ходять по землі. Вони несуть яйця і відкладають ікру. Вони передбачають погоду і їм встановлюють пам’ятники за видатні заслуги… Вони – крилаті господарі неба… Більше прочитати про них можна у нас, у МБ для дітей та юнацтва, у відділі обслуговування читачів-учнів 5-9 класів ось у цих чудових книжечках: «Живые барометры рядом с нами»;  «Життя видатних тварин» від  #Міхаїл Яснов та  новенькій книжечці від  #Український  інститут книги «Дивовижні птахи» від Наталі Торджман. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...