середу, 12 грудня 2018 р.

Корсунський монастир

Грудневі  екскурсійні маршрути привели команду «ProfiЛіц» до села Корсунка, на околиці якого знаходиться памятка любові до Бога –монастир з непростою історією, розпочатою ще у  XVIII столітті.



Заснований у 1784 році за підтримки князя Потьомкіна, спочатку Корсунський монастир був старовірським, а вже з 1848 обитель стала православним чоловічим монастирем.
230 років монастирський комплекс захищає кам’яний паркан із вежами, які колись були  прикрашенні восьмикутніми хрестами.


За монастирськими переказами, тут височіла 74-тиметрового вежа,з якої, кажуть, було видно навколишні території.
На північ від монастирського собору розміщувалася храм Святого Михайла і трапезна, а з південного боку-церква Святого Димитрія Солунського.
Радянські часи не пошкодували старовинний Корсунський монастир. У 20-х роках XX століття майже всі монастирські будинки були зруйновані, а святині, зокрема, ікона  Корсунської Божої  Матері та монастирська бібліотека, рукописи XIV – XVIстоліть на старословянській та сербській мовах  -  знищенні. У 30-х роках обитель закривають і передають на баланс колгоспу.
 Після Другої Світової війни в приміщенні монастиря знаходився дитячий будинок, а з 1969 року тут розташовувався реабілітаційний табір для неповнолітніх правопорушників...
Ченці знову повернулися до Корсунського монастиря тільки в 1999 році…  Монастир на сьогодні є жіночим.  
На його території зберіглася давня храмова криниця.

Флюгерний півник запрошує, - тут гарне місце, проходьте…


А трохи далі – покояться перепоховані останки  настоятилів Корсунського монастиря архімандритів Кирила та Тихона. 




Зустрічали нас у відреставрованому Трапезному храмі, в якому проводяться Богослужіння.


У самому храмі – затишно і спокійно, «тутешнє повітря просякнуте Божою Благодаттю», -  говорять монахині. Саме у такі місця, власне, і проходять, щоб знайти Бога.



 У кожного Він свій… Для монахині Миколаї,  Бог – це духовний вимір, щира, щедра і до кінця вірна любов.

Їхній Бог  - веселий, йому ж лише 15-16 років… і зовсім  трішки іронічний, з тієї ж причини, до речі)



А ще їхній Бог – добрий, вже майже дорослий і всерозуміючий.


Говорять, що молитва – це бесіда. Вона відбулась. Діти і слухали, і говорили, і запитували.

Говорять, що молитва – це не прохання, це – вдячність. А кожному з нас безперечно є про що поговорити з Богом і про що подякувати…


Говорять, що монастирі здавна славилися своєю гостинністю. Наша команда переконалася в цьому на всі 100! Тож запевняємо: Корсунський монастир – місце, яке дарує тепло.


До слова… «Любов – перш за все тренування молитися, а молитва – тренування мовчати». Антуан де Сент-Екзюпері.
Давайте будемо вчитися бути люблячими і терпимішими один до одного?! Бо, як сказала, монахиня Миколая «найтяжча боротьба – це боротьба з собою», але вона дарує світло.

P.s.: команда «ProfiЛіц» висловлює свою подяку депутату Новокаховської міської ради Хоменко Сергію Вікторовичу за фінансову допомогу в організації екскурсії


1 коментар:

  1. Making Money - Work/Tennis: The Ultimate Guide
    The หารายได้เสริม way you would expect from betting on the titanium ring tennis www.jtmhub.com matches of tennis is worrione to bet on the player you like most. But you also need sol.edu.kg a different

    ВідповістиВидалити

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...