середу, 19 липня 2017 р.

Інформаційний дайджест


Білий, чорний, солодкий, гіркий 

І хоча Всесвітній день шоколаду вже минув, читачі міської бібліотеки для дітей, все ж вирішили долучитися до цього солодкого свята.



Зібравшись у теплій дівчачій компанії, ми не тільки посмакували різні шоколадні смаколики, а ще й збагатилися новими цікавими знаннями про цей диво-продукт…
Отже:

§  11 липня – Всесвітній день шоколаду    (World Chocolate Day).

§  Відзначати це свято солодощів придумали французи у 1995 році.

§  Шоколад «зростає» на деревах. Точніше, какао дерева ростуть по 200 років. Шкода, плодоносять тільки чверть століття.

§  З одного дерева можна зібрати до 2500 какао-бобів.

§  З одного какао-боба виготовляється 1 грам шоколаду.

§  Так з одного дерева виходить близько трьох кілограм шоколаду.


§  Шматочок шоколадки дає енергію, достатню, щоб пройти 45 метрів.

§  Темний шоколад знижує тиск, тому корисний при гіпертонії.

§  Темний гіркий шоколад здатний навіть чистити зуби від нальоту.

§  У шоколаді міститься фенамін - речовина, що створює відчуття 
ззакоханості. Шматочок шоколаду в роті може сприйматися людиною з більшою радістю ніж поцілунки.

§  Гіркий шоколад не провокує запалень на шкірі - ура!

§  Шоколад допомагає справлятися зі стресом і навантаженнями, тому його навіть включають в раціон солдатів.


§  Алергія на шоколад практично не зустрічається, зате часто на добавки, наприклад, горіхи і сухофрукти.

§  Ацтеки використовували какао-боби як гроші.

§  До 16 століття виробництвом шоколаду для всього світу займалася Іспанія, поки вигнані звідти євреї не прихопили з собою рецепт.

§  Слово «шоколад» пішло з мови майя і переводилося як «гірка вода».

§  Перша шоколадна плитка «на продаж» була виготовлена ​​в Брістолі в 1847 році.

§  Деякий час шоколад був заборонений церквою, а його поїдання - прирівняне до богохульства.

§  Світовий рекорд поїдання шоколаду в 2012 році встановили шведи - 11,8 кг на душу населення на рік.

§  Дегустатори шоколаду п'ють під час роботи тільки міцний чай.

§  Шоколад  містить теобромін - речовину, яка часто застосовується в препаратах від кашлю, тому шоколад корисний при застуді.


§  Для тварин теобромін небезпечний, тому що не засвоюється їх організмом. Смертельна доза шоколаду - 10-15 грам на кожний кілограм ваги.

§  Для людини оптимальна кількість шоколаду - 25 г тричі на тиждень.


§  У США не можна купити шоколадне яйце (типу Кіндер-сюрприз). Там діє закон, який забороняє вкладати неїстівні предмети в продукти харчування.



§  Японські учні їдять перед іспитами шоколадки Kit Kat, так як назва співзвучна зі словами «Кітто Кацу» («неодмінно перемогти»).

Отже, дорогі друзі, їжте шоколад і будьте розумними, веселими та бадьорими!!!





1 коментар:

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...