Білий, чорний, солодкий,
гіркий…
І хоча Всесвітній день шоколаду вже минув, читачі міської
бібліотеки для дітей, все ж вирішили долучитися до цього солодкого свята.
Зібравшись у теплій дівчачій компанії, ми не тільки
посмакували різні шоколадні смаколики, а ще й збагатилися новими цікавими
знаннями про цей диво-продукт…
Отже:
§
11 липня –
Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day).
§ Відзначати
це свято солодощів придумали французи у 1995 році.
§ Шоколад
«зростає» на деревах. Точніше, какао дерева ростуть по 200 років. Шкода,
плодоносять тільки чверть століття.
§ З одного
дерева можна зібрати до 2500 какао-бобів.
§ З одного
какао-боба виготовляється 1 грам шоколаду.
§ Так з
одного дерева виходить близько трьох кілограм шоколаду.
§ Шматочок
шоколадки дає енергію, достатню, щоб пройти 45 метрів.
§ Темний
шоколад знижує тиск, тому корисний при гіпертонії.
§ Темний
гіркий шоколад здатний навіть чистити зуби від нальоту.
§ У
шоколаді міститься фенамін - речовина, що створює відчуття
ззакоханості.
Шматочок шоколаду в роті може сприйматися людиною з більшою радістю ніж
поцілунки.
§ Гіркий
шоколад не провокує запалень на шкірі - ура!
§ Шоколад
допомагає справлятися зі стресом і навантаженнями, тому його навіть включають в
раціон солдатів.
§ Алергія
на шоколад практично не зустрічається, зате часто на добавки, наприклад, горіхи
і сухофрукти.
§ Ацтеки
використовували какао-боби як гроші.
§ До 16
століття виробництвом шоколаду для всього світу займалася Іспанія, поки вигнані
звідти євреї не прихопили з собою рецепт.
§ Слово
«шоколад» пішло з мови майя і переводилося як «гірка вода».
§ Перша
шоколадна плитка «на продаж» була виготовлена в Брістолі в 1847 році.
§ Деякий
час шоколад був заборонений церквою, а його поїдання - прирівняне до
богохульства.
§ Світовий
рекорд поїдання шоколаду в 2012 році встановили шведи - 11,8 кг на душу
населення на рік.
§ Дегустатори
шоколаду п'ють під час роботи тільки міцний чай.
§ Шоколад містить теобромін
- речовину, яка часто застосовується в препаратах від кашлю, тому шоколад
корисний при застуді.
§
Для тварин теобромін небезпечний, тому що не
засвоюється їх організмом. Смертельна доза шоколаду - 10-15 грам на кожний
кілограм ваги.
§ Для
людини оптимальна кількість шоколаду - 25 г тричі на тиждень.
§ У США не
можна купити шоколадне яйце (типу Кіндер-сюрприз). Там діє закон, який
забороняє вкладати неїстівні предмети в продукти харчування.
§
Японські
учні їдять перед іспитами шоколадки Kit Kat, так як назва співзвучна зі словами «Кітто Кацу»
(«неодмінно перемогти»).
Отже, дорогі друзі, їжте шоколад і будьте розумними, веселими та бадьорими!!!
Мрлодці!!!
ВідповістиВидалити