вівторок, 21 грудня 2021 р.

Читацький кемпінг для Всезнайок:

 

    НАМИСТО НОВОРІЧНИХ ТРАДИЦІЙ

21 грудня в МБ для дітей та юнацтва на абонементі старшого відділу читачів 5 -9 класів відбулося засідання клубу «Читацький кемпінг для Всезнайок». Темою засідання клубу стало «Інформаційні гойдалки «Намисто новорічних традицій».


        Новий рік – одне з найпопулярніших свят. Цей день протягом століть щорічно відзначають, люблять та чекають люди. В Україні традиція новорічного святкування має особливо непросту та тривалу історію: наші прадіди у різний час святкували новий рік і в березні, і у вересні, і у січні.

     Учні дізналися, що Новому року вже 300 років, а з 1700 року рахувати роки почали від Різдва Христового, а Новий рік відзначати 1 січня. Бібліотекар розповіла дітям про традиції святкування Нового року у різних країнах світу. В Італії прийнято викидати старі меблі на вулицю прямо з вікна. У Непалі палять на вулицях великі вогнища і спалюють непотрібні в новому році речі. А у Індії роль новорічної ялинки виконує мангове дерево,яке крім іграшок прикрашають фруктами та овочами. Жителі Панами намагаються задобрити Новий рік за допомогою шуму і криків. Вони дзвонять у пожежні дзвони , гудуть в сирени, а діти і дорослі голосно кричать. А ось у Чехії короп вважається головним новорічним блюдом. Тому необхідно купити таку рибу і відразу ж відпустити у воду для залучення удачі. В Україні традиційним святковим символом на Новий рік була не зелена ялинка, а «дідух», свою обрядову роль він виконував протягом усіх різдвяних свят. Учні розповідали  як вони святкують Новий рік та які подарунки отримують від батьків та родичів. Наприкінці зустрічі присутні згадали пісні та вірші про Новий рік, та відповіли на всі питання у вікторині про новорічні свята.



Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...