середу, 28 листопада 2018 р.

Етно-фолк майданчик:


У мові моїй і краса й неповторність…

Балакають, що наша мова – діалекти і суржик , балакають,  що нашою мовою мало хто  розмовляє, балакають, що наша мова ніколи не була окремою літературною мовою …


А сьогодні  у дитячій бібліотеці зібралися «Добродії» з гімназії, сіли «Обіруч» і довели, - то просто балакають! Бо наші діти розмовляють, лепечуть, оповідують і гомонять українською!!!

Для початку, ми  розглянули  та спростували найпоширеніші міфи щодо української мови на основі незаперечних історичних фактів.

         Згадали ім’я зачинателя сучасної української літературної мови, вгадали на яку букву в українській мові найбільше слів починається, дізналися чому саме на Пересопницькому Єванглії складають присягу на вірність народові України наші президенти, а ще - на кожне слово тексту якого твору приходиться по дві наукових роботи.

І  поки більшість лише слухали і пишалися, дехто з наших маленьких гостей встиг заробити такі собі символічні, але дуже важливі «відзнаки»!

Велике захоплення викликала пропозиція швидко і безпомилково прочитати найдовше слово, зафіксоване в Словниках української мови.

Дихлордифенілтрихлорметилметан!!!
Ну ж бо, спробуйте!;))
І за допомогою міміки і жестів пояснити про який фразеологізм йде мова, теж легко можуть наші читачі.


         А ще виправити русизми, створити нові слова, розгадати загадки!!!


Тож, всі присутні мають право сказати:
«Я знаю українську мову!!!»


P.s. Якщо на комусь з дітей медальки не бачите, то тільки через те, що вони кричали не дуже голосноJ

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...