понеділок, 27 серпня 2018 р.

Місто з будинками у вишиванках…


У Новій Каховці, як і в будь-якому південному місті України, вишиванки одягають на урочистості. Але не всі… Будинкам у старій частині не потрібно особливого приводу доводити свою своєрідність чи самобутність, - вони святкові завжди!


         «Камяні вишиванки» на фасадах  - це роботи художника-бойчукіста Григора Довженка. Виконані вони в авторській техніці різьблення по сирому тиньку. Близько 50 монументальних панно прикрашають Палац культури, Літній кінотеатр і фасади житлових будинків і є мистецькими шедеврами Півдня України.





         Унікальність «Довженкових вишиванок» ще й у тому, що вони не повторюються, кожна несе в собі якусь таємницю і певний сакральний зміст.




Ось, наприклад,  дивовижний рослинний орнамент…



Він  знає все про дитячу класичну літературу, бо з 1956 по 1985 роки за цими дверима діяла центральна міська бібліотека для дітей.


А які секрети приховує ця «птаха»?)


І хто знає, можливо саме ця «рибка» вміє виконувати бажання? Варто тільки спробувати!)


Довго  можна бродити кварталами в пошуках таємниць «Вишиванок із каменю»…



Тож якщо ви вже напевно вирішили приїхати до Нової Каховки, будь ласка, не забувайте піднімати голову під час прогулянок містом… і в якийсь момент ви неодмінно скажете «АХ!!!»






Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...