вівторок, 24 січня 2017 р.


Памяті Героїв Крут
                                                           На Аскольдовій Могилі
                                                           Поховали їх –
                                                           Тридцять мучнів українців,
                                                           Славних, молодих…
29 січня Україна шануватиме пам'ять тих, хто загинув під залізничною станцією Крути  в 1918 році. Той бій – свідок нашої української трагедії, слави, честі і безсмертя борців, що впали за волю України. В міській бібліотеці для дітей 23 та 24 січня проходив вечір-реквієм « Триста Крутянських спартанців», присвячений тій вікопомній даті.


Послухати та подивитись відеодокази тієї трагедії прийшли до нас учні 9-А класу із ліцею та десятикласники гімназії. У своїй розмові з дітьми, бібліотекар Жаданова Наталія Валентинівна наголосила на тому, що 1917 рік оголошено в Україні Роком Революції. Але ми говорили не про листопадову революцію в Росії, а про нашу, українську Революцію, про  одвічне прагнення українського народу до самовизначення та свободи за яку і впали під Крутами юні захисники в 1918-му. Українська молодь, яка у крові своїй несе ген волі та свободи ще з часів Київської Русі та запорозьких козаків, завжди була рушійною силою в боротьбі за Незалежність своєї країни.  Тому й згадали ми й про Героїв Небесної сотні – про випускника Львівського ліцею імені Героїв Крут Устима Голоднюка, провели історичну паралель між стратою студентів та гімназистів під Крутами в 1918 році та стратою та вбивством наших захисників на Донбасі, згадавши розстріляного Ігоря Брановицького – захисника Донецького аеропорту. «Памятай про Крути!» - це основне, що хотіли сьогодні донести ми до свідомості сьогоднішніх  ровесників тих,  хто загинув  під Крутами.



Памятаймо їх і шануймо пам'ять про них, щоб нарешті закінчилась війна і, щоб сьогоднішня юнь мала можливість будувати незалежну, вільну, самостійну, суверенну державу Україна.



Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...