неділю, 30 жовтня 2016 р.

"Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини

     Сьогодні наші гуртківці робили Ляльку-пеленашку -  найпершу лялечку, яку робили для майбутньої дитини. Перша лялька вважалась для дитини найважливішою. Вона є основою для виготовлення багатьох інших ляльок, вона проста у виготовленні, її можна зробити за декілька хвилин.
     Ця лялька-оберіг має багато різних назв: немовля, пеленашка (від слова пеленка, спеленати), дитинка, дитятко та ін. Її клали в колиску до малюка, як оберіг від злих сил, хвороб, лихого ока. Вважалося, що вона зігріває місце для малюка. Коли дитина трохі підростала, то цю лялечку давали йому погратися, тому при ії виготовленні в жодному разі не можна застосовувати намистини, гудзики і т.і., тільки тканани, стрічки, ниточки, мережива. Рахувалось, що якщо ляльку-немовлятко (пеленашку) покласти в ліжко до дитини, то це зіб´є злих духів з пантелику. При цьому потрібно було ще примовляти: "Не бався моєю дитинкою, а грай з цією лялечкою". І коли гості приходят подивитися на малюка - все теж саме, про всяк випадок.




Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...