середу, 17 жовтня 2018 р.

Екскурсія віртуальна


Мальовничі куточки Херсонщини: Асканія Нова
«Це було щось неймовірне. Немов картина з Біблії, на якій зображені звірі, що спустились на недоторкану землю з ковчега Ноя»… Це слова із листа російського царя Миколи I  до матері після відвідин  Асканії Нова.                               У 80-х роках ХІХ століття всю Європу облетять чутки про дивовижний зоопарк, де у напівволі диких степів Таврійської губернії живуть різноманітні екзотичні тварини.  Це - унікальний музей під відкритим небом,  рукотворне диво  - біосферний заповідник Асканія-Нова. Другого такого місця не існує на планеті. Він є одним із найстаріших у Європі та внесений до списку еталонних територій планети рішенням Бюро ЮНЕСКО.   У 2018 році виповнюється 155 років від дня народження засновника заповідника – Фрідріха Фальц-Фейна.

  Про цю унікальну людину та про те рукотворне диво, яке він залишив нащадкам,  розповіли своїм гостям – учням I(5)-А класу бібліотекарі міської бібліотеки для дітей 17 жовтня, запросивши їх у віртуальну екскурсію «Мальовничі куточки Херсонщини:Аканія Нова».


1898-го Фрідріх Фальц-Фейн  заповідує ділянку кипчаково-ковилового степу на вічні часи. 3 квітня 1919 року  біосферний заповідник "Асканія-Нова" зробили народним заповідним парком. За результатами народного голосування 2008 року він  являється ще й першим із семи природних чудес України.
Три складові  має заповідник – цілинний степ, зоопарк і дендропарк. Степу ніколи не торкався плуг, а тому зберігає він свою, ще прапрапрадавню чистоту. Територія цього цілинного дива – більш як три десятки тисяч гектарів.



Дендропарк  був закладений  з 1887 по 1892. За особливу систему зрошення, яка його живить, Фрідріх Фальц-Фейн був нагороджений золотою медаллю у Парижі.

Зоопарк та степ сьогодні є домом близько 500 видів рослин та трохи менше 2 тисяч видів тварин.    
                                                                                                                                         
   Коні Пржевальського, які колись були найпершими серед тварин – жителів Асканійського зоопарку, більш як сто років тому привезені із Монголії.  Багато пізніше Монголія викупить у зоопарку табун коней та завезе їх у батьківщину – пустелю Гобі.
                                     
                           На сьогодні Узбекистан,  прагне придбати для себе асканійських сайгаків – найдавніших серед земних тварин, майже ровесників мамонтів.
                                                                                                                

Німці і французи пристрасно мріють роздобути для себе Мілу – оленя Давида.


А китайці шлють запити з приводу болотного оленя.


Та заповідник Асканія Нова своїх тварин не продає. Ви можете придбати тут тільки птахів: павича та вінценосного журавля.

Територія «Асканії-Нової» – одна з останніх на цілий світ, що дає прихисток видам, які майже вимерли.
Про це розповідала дітям бібліотекар Жаданова Н.В. А після подорожі ще й запропонувала відповісти на запитання «Заповідної бувальщини», з яким діти чудово впоралися.

Сподіваємось, що під час майбутньої, справжньої подорожі до нашого «раю на Землі», учні згадають про те, що буйвол – найжорстокіша тварина зоопарку, і не стануть близько наближатися до нього.

Памятатимуть, що антилопа Гарна має напрочуд чутливе серце і може померти від емоційного шоку. До речі, в Асканії Нова змогли приручити цих тварин і навіть добути від них молоко!


Ось така вона – Асканія Нова. Туристичний сезон тут відкритий з квітня місяця до початку листопада. У світі наш заповідник називають «маленька Африка». Тож, беріть з собою фотоапарати, заряджайте телефони – і гайда на асканійське сафарі! За позитивними враженнями та чудовими знімками. 



Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...