четвер, 11 жовтня 2018 р.


Година державності: Історія запорожських козаків»
14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.
   У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці
Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.
От саме про козацтво,його звичаї розповідали бібліотекарі на передодні свята своїм маленьким читачам. На Годині державності у нас побували учні: 3Б;4-Б; 4-В; 3-В; 3-А класів. А допомагала нам бібліотечний волонтер 6 А класу - гімназії Ангеліна Басова. Вона прочитала  дітям казку Олеся Ільченко «Про козака та смерть» і показала   комікси від видавництва « Грані-Т» на козацьку тематику.












1 коментар:

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...