середу, 27 квітня 2016 р.


Великий день! Великий день!
Ясний Великдень на землі!
Багато радості й пісень. Приніс нам янгол на крилі.
Свята завжди несуть радість, добро, зустрічі, тож напередодні найсвітлішого християнського свята Великодня, учні І (5)-В класу гімназії відвідали  клуб «Бібліокафе» . Бібліотекарі запросили  маленьких гостей на Годину духовності « Доки писанки пишуть люди, доти життя на світі буде».


        Дітлахам цікаво було почути розповідь  про  народні звичаї та традиції, пов’язані з цим Святом, яке відзначають у пам’ять воскресіння розіп’ятого на хресті Ісуса Христа.  Великдень українці завжди святкували радісно, піднесено. Готувалися до нього заздалегідь. Упродовж тижня наводили лад у господі: прибирали, мазали хати, розмальовували стіни зсередини, інколи й знадвору. Прикрашали покуть, вивішували найкращі рушники. Господині випікали паски. Окрім паски, своєрідним символом свята було яйце: писанка, крашанка, мальованка.


         Крім цього, п’ятикласники  віртуально побували в єдиному у світі музеї писанки  в місті Коломия Івано-Франківської області. Коломийський пам'ятник є найбільшою писанкою в світі, заввишки 13 м. Це єдиний у світі музей писанкового розпису... Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візиткою Коломиї.  В колекції музею понад 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу. Далі переглянули  відеоролик про пасхальну колекцію знаменитих яєць Карла Фаберже,  послухали українські народні пісні про Великдень, познайомилися з книжками   Василя Скуратівського,  погортали альбом «Подаруй ми писаночку»,  українські народознавчі енциклопедії та довідники, а ще переглянули мультфільм «Розмалюю писанку».
         Бібліотекар розповіла про особливість орнаменту писанок на Херсонщині та показала декоративні писанки, які виготовили діти-члени гуртка «Умілі руки», що діє в дитячій бібліотеці.


В народі кажуть що у ці святкові дні є момент, коли Господь відкриває небо, аби почути та виконати одне найзаповітніше бажання людини з чистим серцем. Саме тому до Великодня рекомендується прогнати з серця усе зло,  ненависть і заздрість.

Христос воскрес! — Воістину!
Воістину воскрес!
Співаймо пісню радості

Царю землі й небес.


Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...