пʼятницю, 12 червня 2020 р.

Книжкова виставка-інформація


        І книжки теж справляють іменини…
Мабуть, ви не здивуєтесь цьому твердженню, бо ювілярами бувають, дійсно, не тільки люди, а й книги. Так само, як люди, книги проживають різні долі. Одні народжуються, щоб  швидко згаснути та бути забутими, інші ж живуть на протязі багатьох століть, викликаючи захоплення та надихаючи нові покоління.
У 2020 році майже сотня літературних творів великих авторів відзначатиме свою круглу дату. Міська бібліотека для дітей запрошує  відвідати книжкову виставку - інформацію «Книги-ювіляри-2020».
Ювілей святкує цього року книга, в якій ввібралася наука віків, і яка для українського народу має заповітне значення. Це – «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка. Цю книгу наш народ поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів. 180 років тому світ побачило перше видання «Кобзаря».
На усі головні мови світу, іноді по декілька разів,переведена головна памятка давньоруської літератури XII ст. «Слово о полку Ігоревім». Цьогоріч їй виповнюється 835 років.
Микола Гоголь залишив по собі велику кількість творів, які захоплюють читача вже скоро як 200 років. У цьому ж році свій ювілей – 185 років відзначає героїчна повість про козацьку епоху «Тарас Бульба», в якій неймовірний колорит характерів, дух Запорозької Січі та  яскравість словесних фарб від Миколи Гоголя…
Хто сьогодні не знає про дивовижну долю дівчини, яка, будучи невільницею, змогла завоювати серце наймогутнішого султана Османської імперії – Сулеймана Пишного, стати його вірною дружиною та зіграти значну роль у світовій історії… Мова, звісно ж, про Роксолану. Саме про неї 40 років тому написав у своїй книзі «Роксолана» український письменник Павло Загребельний.
425 років виповнюється трагедії Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта». 235 років минає з часу написання книги німецького письменника Еріха Распе «Пригоди барона Мюнхаузена». Знаменитому роману Вальтера Скотта «Айвенго» - 200 років, так само, як і поемі Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила».  До слова, ця поема ще відома тим, що надихнула композитора Михайла Глінку на створення однойменної опери. 155-й ювілей святкує шедевр дитячої літератури – казка відомого англійського вченого та письменника, математика Льюїса Керрола «Аліса у Дивокраї». Кажуть, що у захваті від цієї казки була навіть королева Вікторія…
Це – не повний перелік книжок-ювілярів, які розмістилися поруч на нашій книжковій виставці. Вона чекає на своїх читачів  на абонементі відділу обслуговування читачів 5-9 класів з 09 до 17 години кожного дня на протязі всього літа. Чекаємо!



Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...