понеділок, 13 квітня 2020 р.

Мульт - Тиждень до Великодніх свят



Наспівалися вчора? J Пропонуємо попрацювати! А саме, збагатити свої знання!




Пізнавальний Вівторок J або
7 Великодніх чому?


1.    Чому Великдень святкують в різні дні?
       Прочитай!
Зазвичай, православний і католицький Великдень відзначається в різні дні, але деколи трапляється, що обидві дати збігаються.
Причина в тому, що внаслідок календарної реформи, запровадженої в XVI столітті, церкви виконують літочислення за різними календарями: православні християни - за юліанським, а католики - за григоріанським.
Існує єдине правило, за яким Великдень відзначається в першу неділю після першої повні, що йде за днем весняного рівнодення. При цьому якщо перша повня припадає на неділю, то Великдень святкується в наступну.

2.Чому на Великдень вітаються «Христос Воскрес!»?
       Прочитай!
Вислів "Христос воскрес!"— "Воістину воскрес!" дуже давній.
За переказами, великодній привіт «Христос воскрес!» перший раз злетів з уст ангела до жінок-мироносиць, які у неділю зранку прийшли до Гробу Христового, але не знайшли там Iсуса. Тоді з'явилися ангели та сповістили, що Христос воскрес.
Мироносиці вирішили повідомити цю новину апостолам, які бачили Христа, а тому підтвердили: "Воістину воскрес!".
До речі, вітатися "Христос воскрес!"— "Воістину воскрес!" слід сорок днів від Великодня, аж до Вознесіння Христового.

3.Чому на Великдень фарбують яйця?
Прочитай легенду!
На Великдень до римського імператора Тиберія прийшла Марія Магдалина з благою звісткою: «Христос воскрес!» - повідомила вона і піднесла в дарунок імператорові куряче яйце.
Імператор розсміявся і сказав, що швидше за яйце стане червоним, ніж він повірить в це. І на очах у здивованої публіки біле яйце в руках Марії стало червоним! Коли Тиберій це побачив, він був вражений і відповів: «Воістину воскрес!». З тих пір червоне яйце стало символом нового народження і вічного життя.
        Подивися мультфільм!




4.Чому на Великдень печуть паски?
Прочитай!
Пишна і м'яка паска, вкрита білковою глазур'ю, з цукатами, горіхами, родзинками – головна страва пасхальної трапези. Це не просто солодкий кекс, який може приготувати кожен. Паска, в першу чергу, – символ Воскресіння Христа; спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після свого воскресіння – було прийнято, що на середнє місце за столом не сідали, а ставили туди шматочок хліба.
Через деякий час ця традиція перекочувала під склепіння церкви, де такий хліб для Христа стали називати по-грецьки "артос" і залишати його на окремому столику. Під час святкових хресних ходів в Седмицю артос обносили навколо храму, а після ранкової суботньої служби роздавали прихожанам. Оскільки сім'я у християн вважається Малої Церквою, незабаром артос увійшов в кожен будинок і став називатися звичною для нас паскою.
Подивися мультфільм!



5. Чому паска Вільяма Скіннера - найстаріша в світі?
       Прочитай!
Найстаріша святкова паска, котра зберігся до наших днів, була виготовлена ще у 1821 році, у Страсну п’ятницю, Вільямом Скіннером, який працював булочником. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман (пра-пра-правнучка Вільяма Скіннера).
Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. На ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.


6. Чому паска жителів села Ялта Донецької області рекордсменка в Україні?
       Прочитай!
А от найбільшу паску спекли в Україні 2011 року, в Світле Воскресіння Христове, місцеві жителі селища Ялта Донецької області.
Гігантська паска вийшла висотою 2 метри 30 сантиметрів, діаметром 2 метри 10 сантиметрів. Вага паски склала рекордні 2 т, а точніше - 2100 кг.
На виготовлення паски пішло понад тонну борошна, близько 7500 яєць і 280 кг родзинок.
Ця подія була занесена до Національного Реєстру Рекордів.

7. До чого тут кролики?
Ці тварини характеризуються своєю надзвичайною плодючістю, тому не дивно, що люди почали дарувати один одному великоднього кролика — символ благополуччя і родючості.
Ця традиція зародилася в Німеччині в XVI столітті, з часом поширилася по всьому християнському світу і протрималася до цих пір в основному серед вірян західного обряду.
За європейською традицією, великодній кролик на Великдень залишає в подарунок дітям гніздо з різнобарвними яйцями. Діти самі роблять гніздечка в таємних місцях і чекають великодніх подарунків від кролика.
Спочатку великодні яйця несли лисиця, півень, лелека і навіть зозуля. Але заєць поступово витіснив усіх своїх "конкурентів" та став улюбленим символом Великодня в Європі та Америці.

Подивися мультфільм!



Зустрінемося завтраJ


Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...