пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Книжкова виставка



   На берегах Янцзи і Хуанхе                 « Піднебесна імперія». Так називають свою країну китайці. Одна із  найстародавніших цивілізацій на Землі,  країна «Чжанго», або, як звичніше нам  - Китай, варта того, щоб про неї говорити, її вивчати, нею захоплюватися.  Для багатьох із нас Китай – загадкова країна на Далекому Сході, образ якої асоціюється здебільшого із Великим китайським муром, східними єдиноборствами та неймовірною кількістю дешевих товарів, які можна заказати з Китаю у будь-яку країну світу.  Насправді ж, Китай є значно багатограннішим.  Спробувати розкрити ті грані для своїх читачів вирішили у рік Китаю в Україні працівники міської бібліотеки для дітей.
У читальній залі старшого відділу з початку березня діє книжкова виставка-подорож «На берегах Янцзи і Хуанхе».


Кожен розділ цієї виставки розкриває перед читачем життя і історію цивілізації, яка дала людству неймовірну кількість прогресивних надбань, яка має величезну культурну спадщину та володіє дивами творіння рук людських.

 
У першому розділі «Багатство і розкіш Китаю» розкривається історія  виникнення «серединної держави» Чжанго ще з часів кам’яного віку. Тут же представлена література , яка знайомить уважного читача із двома найбільшими китайськими мегаполісами: Гонконгом – найчистішим серед міст-мегаполісів та Шанхаєм – містом, що є першим у світі за чисельністю населення (тут проживає більш як 15 млн. чоловік).


Наступний розділ має назву «Нерозгадана таємниця Китаю». Це – про Великий китайський мур. Самі жителі  Піднебесної називають цей витвір рук людських найдовшим кладовищем, або «Стіною сліз». Тут, за підрахунками вчених, замурованими у повний зріст поховані близько 2 млн чоловік. Сьогодні ця споруда є однією з найбільших історичних пам’яток країни та охороняється ЮНЕСКО. Китайці говорять: «Якщо ти  не побував на Великій стіні, ти – не справжній китаєць».


Тільки у Китаї є найдивовижніше із див – непереможні, мертві охоронці країни – «Терракотова армія» першого китайського імператора Цинь Ши-Хуанді.  Про цю неймовірну знахідку розповідає третій розділ виставки.


Китайці – неймовірно працелюбне населення світу. За тисячолітню історію свого існування тут, за стінами Великого китайського муру було здійснено стільки винаходів, якими нині користується людство, що залишається тільки «зняти капелюха» перед Китаєм. Заглянемо до розділу «І все буде Китай», щоб упевнитись у цьому самим. 



Багато мудреців та вчень дала світові Піднебесна імперія. Про конфуціанство, китайський календар та головне свято країни – Новий рік, можна дізнатися із розділу: «Таємниці вірувань: релігія Китаю».


Не можна уявити Китай без чаю. Китайському чаю  майже 2000 років. Китайці говорять: «Пробуючи смак чаю, ви пробуєте смак самого життя». Впевнитись у тому, чи це правда, можна, познайомившись із наступним розділом виставки – «Ча» йна імперія».


Китайці – народ, який вірить у містичне значення багатьох предметів, чи силу духу тварин, рослин. Ми б сказали, що вони дуже «забобонні». Але ж і ми віримо у  магічну силу  української ляльки-мотанки. У що вірять китайці, розповість розділ «СимволиПіднебесної».


Про "Таємниці китайської моди»  можна дізнатися із  наступного розділу. Тут ви познайомитесь із традицією бинтування ніг маленьким дівчаткам; прочитаєте про звичку давніх китайців одягатися «як капуста»; про колір одягу, який можна було носити простим китайцям та імператору;  про зачіски та шапки… До речі, плести дві коси дівчаткам, а заміжнім жінкам одну  – це  давня китайська традиція…


Китайська опера – найдавніше мистецтво, маріонетки для лялькового театру також придумали китайці, китайський живопис дивує своєю витонченістю… Прочитати про це можна у розділі «Тонкощі китайського мистецтва».


І, звичайно, не могли ми не розповісти своїм читачам про давнє  китайське мистецтво кунг-фу та про зірок Голлівуду, які прославили Китай – Брюса Лі та Джекі Чана. Про це – у розділі «Гордість Піднебесної». До речі, монахи монастиря Шаолінь, які є першими творцями кунг-фу – вегетаріанці.
Поряд із книжковою виставкою яскравим доповненням розташоване панно «Життя в гармонії», де представлено китайське мистецтво фен-шуй. «Ви можете це відчути, але не можете побачити, можете вхопити, але не втримати» - так говорять жителі Піднебесної. І це – про китайське віяло, яке було колись першим у фен-шуй.


Ось такі вони незвичайні – китайці. А таким вийшов  наш «китайський куточок».


Уважного, активного та небайдужого читача тут чекають відкриття та можливість проявити свою творчість.  Тож, виставка  ще буде доповнюватися і ми обов’язково розкажемо про це пізніше. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...