середу, 27 березня 2019 р.

Народознавчий екскурс


                        «Ой у полі криниченька»
                                         «Не можна сказати,що ти є необхідною для
                                          життя – ти саме життя»
                                            (Антуан  де Сент – Екзюпері)
            Щороку 22 березня відзначається Всесвітній День води.       Вода – основа життя. Подарувавши людям воду, природа дала їм до рук величезне багатство.  Та сьогодні над водою нависла загроза забруднення.  Тому і було започатковано  цей день, присвячений її Величності – Воді, щоб привернути увагу людства до вирішення глобальних проблем нестачі питної води на планеті та збереження водних ресурсів.


        До Всесвітнього дня води на абонементі старшого відділу дитячої бібліотеки відбулося засідання клубу «Читацький кемпінг для Всезнайок». Бібліотекар Ольга Носенко підготувала для дітей народознавчий екскурс «Ой у полі криниченька».


У наших предків вода була своєрідним божеством. Тому й копали вони криниці,біля яких і воду святили, і молитви читали, і пісень церковних співали. Криницю возвеличували, намагалися оздобити її якнайкраще. Біля криниці не можна було сваритися, чи казати поганих слів; тут часто зустрічалися закохані, бо криниця – то символ любові, дівочої честі, незайманості та чистоти. Кохання мало бути чистим, як вода у криниці.        

                                                                                                                                Всезнайки клубу дізналися  сьогодні  про  різні форми існування води, про її якості та властивості. Цікаво було дізнатися, що без їжі людина може прожити близько шести тижнів, а без води  - пять-сім діб. За все життя людина випиває близько 35 т води, дитячий мозок на 80% складається з води. У мозку дорослої людини - 78%  води, а в організмі  60 – 70%.  Також діти ознайомилися  з магічними властивостями води,  її значенням у житті людини.
Вода – це вічна цінність, до якої ми повинні ставитися з повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи.  
До засідання клубу бібліотекар підготувала тематичну    книжкову поличку «Вода – життя нашого основа».  


      Діти з великим задоволенням взяли почитати додому книжки Кульського Л.А та Лурє А.І. про знайому та загадкову воду, яку вони пють щодня, щоб більше дізнатися про той безцінний дар природи, який подарувало нам життя.    
                                                    

                                                                                                                                Чим більше ми дізнаємося про воду, тим більше нових таємниць відкривається перед нами. З впевненістю можемо сказати, що вода – це основа життя, не було б її – не було б і нас.


                     

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...