неділю, 30 квітня 2017 р.



Книжкові новинки читального залу
відділу обслуговування учнів 5-9 класів


1. Савченко, Любов Григорівна. Розмовляй українською правильно [Текст] : [довід. вид.] / Л. Г. Савченко. - Харків : Орбіта, 2016. - 191 с.

 

Просто та доступно у зрозумілій стислій формі – усі правила української граматики! Книжка допоможе покращити знання мови, як усної, так і писемної, розширити словниковий запас. Видання знадобиться учням шкіл і ВНЗ, а також всім, хто воліє говорити українською правильно!




2.Береза Т., Зубрицька І., Зелений Ю. Мова – не калька: словник української мови / Т. Береза, І. Зубрицька, Ю. Зелений. – Львів : Апріорі, 2015. – 664 с.





Сучасний словник гарної української мови «Мова – не калька» розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозик. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному (буденному) словниковому запасу сучасних українців. У Словнику опрацьовано понад 20 000 найбільш проблемних слів та висловів украй потрібних для збагачення мовної культури кожного українця. Призначений для найширшого кола шанувальників української мови: викладачів, студентів, учнів і вчителів, урядовців, ділових людей, учених, письменників, перекладачів, журналістів, працівників редакцій і видавництв тощо, одне слово, для всіх, кому небайдужа доля рідної мови, культури й словесності.

3. Лильо, Ігор. Львівська кухня / І. Лильо. - Харків : Факт, 2016. - 253 с.




Книжка, яку ви тримаєте в руках, лише на перший погляд присвячена кухні — одному з найважливіших аспектів львівської історії. Насправді вона набагато цікавіша і змістовніша. Відомий знавець міста Лева — Ігор Лильо — за допомогою головного редактора журналу «Егоїст», керівника гастрономічних проектів Клубу галицької кухні Всеволода Поліщука поєднав історії з життя відомих людей давнього Львова та Галичини з характерними саме для їхнього характеру рецептами страв. А рецепти ці передавалися у львівських родинах з покоління в покоління, і сучасні господині охоче їх готують і сьогодні.


 4. Топська Н. Музика, що окрилює душу / Н. Топська. – Київ: Книжкова база «Альфа», 2016. – 48 с.




Книга розповідає про життя і творчість великого українського композитора Дмитра Бортнянського. Композитор, котрий пройшов великий шлях – від півчого придворного хору до прославленого маестро. Досяг найвищого злету і в творчості, і в кар’єрі. При ньому Придворна півча капела, якою він керував майже тридцять років отримала світову славу. Сучасники композитора говорили про нього, що він підслухав співи янголів – настільки небесними та світлими були створені ним мелодії. Музика видатного композитора звучить і сьогодні, майже два століття по тому.
Книга адресована учням середнього та старшого шкільного віку, всім, хто цікавиться історією української музики.


5. Чумарна, М.І. Вишивання долі. — Львів: Апріорі, 2015. — 88 с.: іл.


 Вишивання долі» — розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу, частково розкриту Марією Чумарною у книзі «Код української вишивки». Вона в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров’я власного тіла, благополуччя сім’ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків.
Особливістю нової книжки є те, що вона наближена.до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки, хто шукає нових «старих» ідей у творенні власного одягу. Тут подано 56 видів техніки шитва, розкладки узорів, які підготувала і систематизувала майстер художньої вишивки Віра Чипурко.
Книга рекомендована найширшому колу шанувальників українського народного мистецтва.


6. Топська Н. Подільський Орфей / Н. Топська. – Київ : Книжкова база «Альфа», 2016. – 64 с.



Микола Леонтович. Видатний український композитор, хоровий диригент, педагог. Його самобутній талант невід’ємний від української народної творчості, з якою була тісно пов’язана вся його мистецька доля. Основу музичної спадщини М. Леонтовича становлять хорові мініатюри – оригінальні обробки українських народних пісень, які донині мають неперевершене звучання. Книга розповідає про життя і творчість великого композитора.

Рекомендована учням середнього та старшого шкільного віку та всім, хто цікавиться історією української культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...