понеділок, 5 листопада 2018 р.

Віртуальна екскурсія


Краса, що застигла у камені
Так  багато про архітектуру в нашому місті, здається, не говорили ніколи. Віднедавна, коли ми відкрили для себе і України справжню окрасу Нової Каховки, її архітектурний скарб, який надає унікальності та самобутності місту, про який варто знати, розповідати, вивчати та зберігати, говоримо багато. Говоримо про орнаментальні панно, що прикрашають кожен будинок кварталів по вулицях старої частини міста.  Говорили і під час виїзного засідання по вивченню особливостей організації  пам’яток архітектури та містобудування міського середовища Нової Каховки зі студентами Херсонського державного аграрного університету з кафедри будівництва, які вивчають архітектуру та містобудування, та учнями Новокаховського  техніко-економічного ліцею.


Бібліотекарі міської бібліотеки для дітей підготували віртуальну екскурсію «Краса, що застигла у камені», щоб запросити усіх на побачення з незнайомим знайомим містом та розкрити символіку пам'яток монументальної, мурованої архітектури, які нам у спадок залишив Григорій Довженко.         
                                                                     
                                                                        «Пройшли» ми вулицею Історичною, зробивши тільки два відхилення від курсу, щоб помилуватися орнаментальними панно на будинку  за адресою Горького,8 та Пушкіна,7, де камяна краса  Нової Каховки дбайливо відреставрована небайдужими містянами та волонтерами.  
                                                                                                                                                                     


 Тож, якщо, дивлячись на архітектурне диво Нової Каховки, порівнювати його із орнаментом української вишивки та трипільськими знаками, можна дійти висновку, що Григір Довженко  у кожне панно «зашифрував» українські обереги для кожного будинку, садочку чи школи.  Грона винограду, яких багато на панно, є символом родовідного дерева, так само, як і ромби на будівлях є символами родоводу для кожної сімї та  найсильнішим із оберегів, який приносив удачу та був найпоширенішим у словянських народів.  Листя дубу несуть у собі силу і мужність для захисту роду, а квітка маку – то оберіг від зла.  Дерево життя та казкову квітку-Берегиню можна побачити на будівлях дитячих садочків, деяких будинках та на будівлі ЗОШ № 1. І майже на всіх композиціях присутні символи Сонця та Води – батьківська та материнська енергетика, яка підтримує життя на Землі.



Майбутні архітектори із  Херсонського університету  розповіли присутнім про архітектуру сакральних соборів міста Херсона


та спробували пояснити архітектурне рішення паркової зони Нової Каховки.


Але красу треба бачити зблизька. Тож, варто вийти зі своєї квартири та прогулятися неспішно старим містом, щоб самим віднайти пташку чи бджілку, півника чи курочку, царівну-лебідь чи чайку серед квіткового розмаїття монументальних композицій, які  є окрасою Нової Каховки та нерухомими памятками архітектури, які варто зберегти.






Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...