середу, 28 квітня 2021 р.

 

Шати Великодні одягла земля

Великдень… Найбільше свято, свято свят у нас, в Україні і у християнському світі. «Христос  Воскрес!» - лунає всюди, сонце грає в небі, радіють люди і сподіваються на краще.  Вже закінчуються усі приготування, підходить до завершення останній, найголовніший тиждень. Вже вбралася земля у весну і завмерла в очікуванні дива.  Цього року припадає  Великдень на 2 травня.  У читальній залі відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 класів МБ для дітей та юнацтва  бібліотекарі зібрали невелику тематичну підбірку літератури, яка розкриває символіку свята Великодня. Ми так ї назвали її «Шати Великодні одягла земля».

Святкування Великодня, так само, як і кожен день очікування, мають свої традиції. Однією з найцікавіших є різнокольорові яйця – писанки, крашанки, дряпанки.  У нас можна дізнатися, як розмалювати та обпалити писанку, які яйця краще брати для дряпанок та які знаки і символи наносити. Про символіку писанок Херсонщини можна дізнатися від Одарки Онищук із Торонто.

У нас прийнято наносити на писанки клинки і на херсонській писанці їх має бути сорок вісім.  Малюють у нас «вітряки»  та «вужів», закручених подвійною спіраллю, бо вірування говорять, що вуж запліднює землю. Вовки-сіромахи, що блукають херсонськими степами , на писанках втілені в орнамент, що має назву «вовчі ребра»: наносять їх синьою фарбою – то «колір ночі духів, небесних просторів, космосу». Ну, і, звичайно, квіти та дерева втілені в орнамент херсонських писанок: «повна рожа», «конвалія», «конюшинка», «дубове листя»…

На жаль, тільки на сторінках наших часописів можемо побачити вироби геніального ювеліра Карла Фаберже. Найбільша частина безцінної колекції – понад 450 предметів належить Англійському королівському зібранню, 10  залишилися на території Росії. Нині вироби Фаберже – популярні лоти найпрестижніших аукціонів «Сотбіс» і  «Крісті». 


Та зразком високого мистецтва завжди вважалася саме українська писанка. «Село на нашій Україні – неначе писанка» - писавТарас Шевченко, а одна із багатьох легенд про писанку говорить: «Кохання на землі буде існувати доти, поки люди розмальовуватимуть писанки».

Тож, нехай Великдень, Пасха набуде  для вас справжнього змісту , а  у життєвому кошику кожного будуть віра, любов та вдячність.



Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...