четвер, 22 березня 2018 р.


22 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день води.


З цього приводу, міська бібліотека для дітей запрошує відвідати книжкові виставки і дізнатися багато цікавих фактів про  звичну і просту речовину на планеті Земля...

Вода — безбарвна рідина — покриває понад 70% земної кулі (з яких тільки 2-3% є питною водою), а її вік близько 4,5 мільярдів років.

 Вода, безперечно, — основа всього життя. Всі живі істоти складаються з води: риби — на 75%, тварини — на 75%, картопля — на 76%, медузи — на 99%, помідори — на 96%, яблука — на 85%. Навіть людина, і та, складається з води: у новонародженого в тілі міститься 86%, у старої ж людини — не більше 50%. ... 


На нашій планеті близько 96% води припадає на океани, близько 1,5% світових запасів рідини складають грунтові води і стільки ж припадає на крижані шапки і льодовики Гренландії та Антарктиди.

Велика частина всієї земної води — солона, частка прісної рідини становить не більше 2,5%, при цьому більшість прісної води, а це близько 99%, міститься в грунтових водах і льодовиках.

Гаряча вода, поміщена в холодильник, замерзає швидше холодної. Вченим так і не вдалося до кінця розгадати цю загадку.

Ми всі з шкільної лави пам’ятаємо, що води буває в 3х станах: рідкому, газоподібному і твердому. Але, виявляється, що вчені поділяють тільки в замерзлому вигляді 14 станів, а в рідкому вигляді — близько 5.

Лід існує не тільки на нашій планеті. Є підтверджені дані про присутність льоду на інших планетах Сонячної системи і в ядрах всіх комет.

Людина починає відчувати спрагу, коли втрачає 1% рідини організму


А вода це справжнє диво!
Як прожити без води?
З нею ми завжди щасливі,
З нею в нас нема біди.
Є вода — ростуть рослини:
Ліс, сади, рясні поля.
Це чудово для людини
І радіє вся Земля.
Плавають в водичці діти,
Риби у воді живуть.
Розцвітають в лузі квіти.
І рясні дощі ідуть.
Кругообіг повсякчасно
На Землі вода веде.
Тож з водою всім прекрасно
І біди нема ніде!
(Надія Красоткіна)




Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...