понеділок, 17 травня 2021 р.

 

Караван історій: Модний оберіг

Вона - символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості; оберіг і захист від злого ока і слова. В її узорах закодована сама вічність.  Це вона – українська вишита сорочка з льону. Скільки збережено в ній сили та історії! Вона не лише елемент гардеробу, а справжня перлина української культури. Навіть саме слово  - вишиванка - звучить тепло, затишно, турботливо. Сьогодні, 17травня, напередодні Дня вишиванки бібліотекарі міської бібліотеки для дітей та юнацтва разом із учнями 7-А класу академічного ліцею «Спектр» «пробували» це слово «на смак» під час перегляду каравану історій : Модний оберіг про історію української вишиванки.

Щороку в Україні , у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Ідею святкування Дня вишиванки ще в 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Тож спершу вишиванки одягли студенти й викладачі одного вишу, а вже впродовж наступних років свято поступово підкорювало всю країну. У перші роки спочатку це свято проходило локально, а вже згодом воно розрослося до всеукраїнського рівня: до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Сьогодні під знаком вишиванки – більше 70 країн світу. Там уже підхопили флеш-моб "Вишиванка єднає українців", акцію "Народжені у вишиванці" та інші, влаштовують покази мод на зразках українського автентичного народного одягу, організовують концерти, ходи, виставки, ярмарки. Наші юні слухачі також долучилися сьогодні до такого флеш-мобу, бо прийшли зранку надто гарні – уся аудиторія ніби розквітла кольорами української вишивки.

Про давню історію вишиванки, її властивості, як найсильнішого оберегу, про найоригінальнішу вишиванку та першого українського модника; про документальний фільм «Спадок нації», гаслом якого стали слова «Вишити, щоб вижити»; про сучасні тенденції та про те, як наша вишиванка підкорює світ, розповідала провідний бібліотекар старшого відділу для читачів-учнів 5-9 класів Наталія Жаданова.

У подарунок кожен із учнів отримав свій власний, іменний вишитий код.

Українська вишита сорочка пройшла довгий та часом нелегкий шлях до наших днів. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб. І ми зобов'язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок нашим нащадкам.  Тепер вишита сорочка є чи не в кожного українця й українки, і вдягають свої вишиванки українці частіше, ніж раз на рік, але в День Вишиванки  обов’язково. Українська вишиванка – символ родової пам'яті, порядності, вірності та любові. А нині, ще й модний сучасний стильний look! Наші дівчатка гарно виглядають як у спідничках та сукнях, так само і у джинсах! Тож, будьмо в тренді!

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...