вівторок, 10 листопада 2015 р.


                         Генетична пам'ять  українців                                                                                                                                              9 листопада в Україні згадують святого Нестора-літописця та відмічають День української писемності та мови. В міській бібліотеці для дітей в цей день говорили українською й про українське. Зранку бібліотекарі старшого відділу відвідали з бібліовізитом гімназію, де провели бібліографічний огляд «Голокост – пером на серці людства» для учнів 6 та 8 класів, адже наприкінці  листопада українство усього світу  і разом з усім світом шанує пам'ять загиблих від голоду  в Україні у 1932-1933 та в 1946-1947 р.р. Наша ненька-Україна пережила у своїй історії три голодомори. Голод 1932-1933 років - то найбільша й найстрашніша трагедія людства ХХ століття, коли голодною смертю загинули мільйони українців,більше ніж за роки Другої світової  війни.  Ми повинні памятати про ці жертви свого народу, памятати свою історію. Тому в міській бібліотеці для дітей  проходять Дні памяті жертв голодоморів. Бібліографічний огляд літератури «Голокост-пером на серці людства» присвячений тим гірким рокам.    
                  
                                                                                                                                                              Страшний голод 1932-1933 років прокотився по всій Україні, не оминув він і наш край. Про ці тяжкі сторінки історії нашого народу ми можемо дізнатися зі сторінок книги «Голодомор 1932-1933 років очима свідків Нової Каховки». В книзі зібрані свідчення очевидців та їхніх рідних, які мешкали під час голоду в селах Херсонщини та в інших областях України. Про голод 1946-1947 років на Херсонщині згадує у своїх оповіданнях наша землячка, дитяча письменниця Валентина Нижеголенко. В збірниках оповідань «Пролетіли роки журавлями», « І сниться все мені ота війна»  перед нами постають далекі повоєнні роки,  життя дітей, яких переслідували голод, холод і важка непосильна праця. Дитяча память  зберегла події тих днів. Ми також з вами повинні  про них знати і зробити все, щоб подібне ніколи не повторилось. Тому 28 листопада не забудьмо запалити свічку,кожен у своїй домівці,щоб вшанувати память про жертв Голодомору в Україні.



Цього ж дня, але вже після уроків у читальному залі для 5-9 класів зібралися активні читачі бібліотеки, які прийшли на перше заняття гуртка «Умілі руки», темою якого було виготовлення  «українського оберегу» - ляльки-мотанки.  Майстер-клас дітям давала волонтер, молодий спеціаліст, викладач образотворчого мистецтва – Ольга Вікторівна Лепська. 


                                                                                                   
                                                                                                                                                                 Лялька-мотанка – здавна відомий український оберіг, який захищав дім від нечистої сили, приносив добробут і щастя. Діти, які прийшли на перше заняття, виготовляли ляльку-травницю, яка наповнена запашним лікарським  зіллям. 
                                                                                                   
                                                                                                                                                              Травниця стежить за тим, щоб хвороба не потрапила у хату. Від неї йде тепло, як від дбайливої господині, вона – захисниця від злих духів хвороби й добра забавка дітям. Наповнена лялечка духмяними травами, а тому допоможе в лікуванні , зніме стрес, втому чи депресію.


 Не за горами новорічні свята. Ми дуже хочемо, щоб виготовлені дитячими руками українські обереги «поїхали» на схід, до наших воїнів, щоб захищати й оберігати їх від ворожих куль та допомогти повернутися додому, живими. Щоб більше не було війни.


Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...