четвер, 21 січня 2021 р.

Онлайн BOOK – флеш: Три причини прочитати…

 (з циклу «12 місяців – 12 книг»)

У січні « РІЗДВО ПРИХОДИТЬ У КРАЇНУ МУМІ-ТРОЛІВ»

Причина 1!

Туве Янссон — авторка, що підкорила світ

Туве Янссон писала шведською, хоч сама була фінкою; створювала казки, але розпочала творчий шлях, як ілюстраторка власних книжок. Творча родина авторки мешкала в Гельсінкі, де її батько працював скульптором, а мати — художником-графіком.

Маленька дівчина з 10 років ілюструвала дитячий журнал та допомагала мамі створювати комікси для антифашистського журналу «GARM». В 15 років отримала профільну освіту на факультеті образотворчих мистецтв Шведської Художньої Академії. Надалі проходить практику в німецьких, італійських та французьких художніх школах.

Вважаючи себе перш за все художником, Туве малювала карикатури на замовлення та ілюстрації до книг Толкіна і Керролла, фрески в мерії Гельсінкі, розписувала стіни середньої школи та навіть церковного вівтаря.

В 1945 році авторка відправила до друку свою першу книгу про мумі
-тролів «Маленькі тролі і велика повінь». Про своїх чудернацьких створінь авторка казала, що це «світ, за яким в глибині душі тужить кожен з нас». Саме тому книги Туве Янссон прикрасили дитинство кількох поколінь і стали захопливим дозвіллям для дорослих.
Книжки Туве отримали всесвітню популярність
.

Книжковий серіал про мумітролів розходився багатомільйонними тиражами по світу.

8 повістей про мумі-світ були ілюстровані самою авторкою та згодом адаптовані до театру.

Книга «Капелюхи чарівника» привернула увагу Associated Press, де їй запропонували створити комікси та підписати контракт на 7 років. Тож твори Туве Яннсон починали додатково «оживати» на шпальтах лондонської газети The Evening News.

Причина 2!

Книжки про Мумі-тролів є у нашій бібліотеціJ

Книжки про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі. "У квітучій Долині пахне так солодко і смачно... То Мумі-мама смажить оладки для свого коханого синочка Мумі-троля і його вірних друзів – адже непосидючим діткам потрібно мати багато сил для усіляких витівок, мандрівок і незвичайних пригод на сторінках бестселерів Туве Янсон, якими зачитуються діти і дорослі усього світу. 


Причина 3!

Улюблену оповідь Туве Янссон «Ялинка» переказали по-своєму автори Алекс Гаріді й Сесілія Давідссон і видали з новими ілюстраціями художниці Філіппи Відлюнд.

Одного ранку в грудні урвався довгий зимовий сон родини Мумі-тролів. Світ за стінами будиночка змінився до невпізнання: щось біле й загадкове вкрило всю Долину Мумі-тролів, туди й сюди сновигали чепурулі й гемулі, обвішані подарунками й пакунками зі святковими наїдками та напитками. Усі перебували у схвильованому очікуванні чогось, що прямувало до Мумі-долини. Те загадкове Щось видавалося дуже небезпечним і називалося Різдвом.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...