пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Мовознавчий тюнінг


Рідна мова – душі джерело
Сьогодні, 21 лютого, увесь світ відзначає свято своєї рідної мови. Міжнародний день рідної мови проголосила Генеральна конференція ЮНЕСКО в листопаді 1999 року.  Гасло сьогоднішнього дня, обране ЮНЕСКО,  – «Мови – це важливо!» 21 лютого – свято унікальне. Винятковість його в тому, що воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об'єднала спільна історична доля в єдиний моноліт – народ. Це свято є заповітним скарбом для кожного народу. 19 і 21 лютого  шестикласники гімназії (6-А та 6-В класи) були учасниками «Мовного тюнінгу: Рідна мова – душі джерело».
Ми говорили  в ці дні про  мови світу, адже сьогодні 2500 із них знаходяться у стадії зникнення. Мовою бікья розмовляє єдина 87-річна жінка, носіїв лівонської залишилось всього 200 чоловік. Мова – найбільший скарб, одне з багатьох див створених людьми. Вона відзеркалює душу народу, його історію.
Тож, ми «тюнінгували» свою, рідну – українську: пояснювали фразеологізми, збирали розсипані букви у слова, розгадували метаграми, перекладали українською сучасні  юнацькі жаргони, слухали українську пісню, українську поезію, сміялися з «Кухлика» Павла Глазового, бо ніхто не захотів мати ту біду, що має корова у цій гуморесці.
А ще ми влаштували особливий флешмоб «Я обираю українську!» Яка вона, наша мова? Все у дитячих серцях і на сердечках, якими ми прикрасили прапор України.








Ось така вона – наша мова.








Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...