середу, 10 квітня 2019 р.

Краєзнавча панорама


        Краса, що застигла у камені
Саме такою красою прикрашені будинки старої частини нашого міста, які разюче відрізняються від сучасних багатоповерхівок. На Історичній, Героїв України, Горького, Пушкіна, Дніпровському проспекті милують око узори на камені, які залишив нам у спадок художник-монументаліст Григорій Довженко. У квітні місяці Україна відзначає 120-річчя від дня народження Заслуженого художника УРСР, члена Спілки художників України, який у 50-х роках минулого століття жив і працював у нашому місті. Це, дякуючи йому та його безцінним кам’яним  розписам на перших будинках,  Нова Каховка  має особливий статус історичної пам’ятки, бо забудова історичного центру  нашого міста внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток архітектури України.
До ювілею видатного Митця у міській бібліотеці для дітей 10 квітня відбулася краєзнавча панорама «Краса, що застигла у камені», гостями та учасниками якої стали учні 5-Б класу гімназії.


Гімназисти дізналися про життя та творчість Григора Довженка, познайомились із новою книгою «Камяні вишиванки Нової Каховки» , «пройшлися»  вулицями рідного міста, щоб заглибитися у символіку «вишитої» на камені краси, яку залишив нам у спадок великий Майстер. А потім кожен спробував стати  реставратором, щоб розглянути ближче візерунки та спробувати уявити, якою були тоді вулиці Нової Каховки, коли кожен квартал мав свій колір.






Ось що з того вийшло –  по-дитячому яскраво та  творчо заграла різними барвами квітка-берегиня, різними кольорами заквітчались візерунки на ЗОШ № 1 та трішечки кольору додалося до «вишиванок» на будівлі, що по вулиці Горького, 8.





Малим Григорій Довженко розмальовував стіни не тільки своєї, а і сусідських хат. Тож, якщо ваша дитина розмалювала у будинку стіни, не спішіть сварити її, можливо, поряд із вами росте Майстер.


Немає коментарів:

Дописати коментар

    Бібліовізит: Краєзнавча година: « В об’єктиві Нова Каховка» У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєр...